Ultra Hoge druk in plaats van zandstralen

Wetgeving

Vanaf 1 Januari 2017 is de wetgeving met betrekking tot stof op alle bouw-, sloop- en infrastructuurwerken uitgevoerd in open lucht door een aannemer aangepast.

Het is vanaf nu dus verboden om fijnstof te produceren bij boren, slijpen, zandstralen en andere activiteiten. Voor de schilderbranche is dit een groot probleem maar gelukkig is er een oplossing.

 

Oude methode

Industriële Schildersbedrijven gebruikte tot voorkort zandstralen als manier om oude verflagen te verwijderen, dit was snel en efficiënt maar wel arbeidsintensief. Men moest straalgrid aankopen, vervoeren naar de werf en vervolgens na het stralen het grid weer opruimen. Straalgrid met verfdeeltjes moet worden afgevoerd en eventueel door een gespecialiseerd bedrijf moeten de verfdeeltjes gescheiden worden van het straalgrid. Kortom, arbeidsintensief en kostelijk.

 

Alternatief

Om snel en zonder stof oude verflagen te verwijderen kunnen we perfect gebruik maken van Ultra Hoge Druk. Met water onder een druk van 2000 Bar haalt u op een makkelijke manier oude verflagen weg zonder enige vorm van stof. De snelheid van waterjetting is ongeveer gelijk aan de snelheid van zandstralen en door doeken te leggen onder het te behandelen oppervlak vangt u de verfdeeltjes op. De beperkte hoeveelheid water vloeit door de doek heen en behoeft in de meeste gevallen geen opkuis.

 

Machine

Denjet CD50-200

Uitvoering:      Skid

Afmeting:        1550 x 920 x 1250

Gewicht:          725 KG

Aandrijving:    Toyota 4 Cylinder diesel motor

Druk:               2000 Bar

Debiet:            10L / minuut

 

Inclusief:

 • 20 meter hogedrukslang
 • Ultra Hoge Druk pistool
 • Roterende 4 straal nozzle

 

Voordelen op een rijtje

 • Geen aankoop of huur zware perslucht compressor
  • Geen onderhoud persluchtcompressor
  • Geen vervoer persluchtcompressor
 • Geen aankoop van straalgrid
 • Geen transport van straalgrid
 • Geen stof op de werk
 • Geen opruim werk van straalgrid
 • Geen afvoerkosten van straalgrid

 

Kosten

Ultra Hoge Druk Unit kost tussen de €45.000 – €50.000 afhankelijk van de bijkomende toebehoren.

 

Onderhoudskosten

Een hogedrukreiniger moet natuurlijk onderhouden worden. De motor en pomp moeten regelmatig nieuwe olie hebben en de pakkingen van de pomp moeten op tijd en stand vervangen worden. Toch vallen deze kosten reuze mee in vergelijking tot aankoop, handeling en afvoer van straalgrid waar men spreekt over kosten van ongeveer €500,- per dag bij conventioneel zandstralen.

 

Voor het onderhoud van de installatie zijnde, olie voor motor, olie voor pomp, varvangen pakkingen, vervangen nozzles vervangen repartities, uurloon en verplaatsingskosten komen we uit op een realistisch totaalbedrag tussen de €7,- en de €10,- per draaiuur van de pomp.

Hetgeen natuurlijk een enorme kostenbesparing is ten opzichte van zandstralen waar de kosten tussen de €70,- en €100,- per werkuur liggen.

 

Conclusie

Opteren voor waterjetting ten opzichte van zandstralen heeft dus niet alleen het voordeel dat er voldaan wordt aan de wettelijke verplichtingen inzake stof maar is ook nog eens uiterst efficiënt en kostenbesparend.