Verschil tussen hogedrukreinigers voor professioneel en particulier gebruik

Hogedrukreinigers kennen verscheidene toepassingen. Er bestaan dan ook verschillende uitvoeringen, kwaliteits- en prijsklassen. Bij de keuze van uw hogedrukreiniger dient u voornamelijk rekening te houden met de gebruikstoepassing, aldus ook de kwaliteit en levensduur van de materialen. In dit artikel bespreken wij de verschillende uitvoeringen, kwaliteits- en prijsklassen van zowel het professionele toestel als de consumentenversie.

Een hogedrukreiniger voor beroepsmatig/industrieel gebruik

 

Druk en debiet

Druk en debiet bepalen de werksnelheid. Vaak hecht men een té groot belang aan de maximumdruk van het reinigingstoestel. Men dient echter ook rekening te houden met het waterdebiet (de hoeveelheid vloeistof per tijdseenheid). Hoe hoger het debiet, hoe sneller de reiniging! Dit is zeker belangrijk bij professioneel gebruik.

Hogedrukreinigers voor professioneel gebruik hebben in vergelijking met consumentenversies vaak een lagere druk en een hoger debiet. U dient echter steeds rekening te houden met de gebruikstoepassing die u voor ogen heeft. Deze bepaalt namelijk de kenmerken (debiet, druk, warmte, werksnelheid,…) van de geschikte hogedrukreiniger.

 

Het type, de capaciteit voor dagelijks gebruik en de levensduur van de pomp

Voor professionele doeleinden is het van groot belang om de kwaliteit van de pomp niet te onderschatten. Dit betekent dat het type, de levensduur en het aantal uren per dag dat de hogedrukreiniger gebruikt kan worden, in rekening moeten worden gebracht. Uit prijsoverwegingen monteert men vaak axiale pompen in professionele hogedrukreinigers. Het dagelijks gebruik van hogedrukreinigers met deze budgetvriendelijke pompen dient echter beperkt te worden tot maximum van 3 uren per dag. De capaciteit voor dagelijks gebruik ligt veel hoger bij krukaspompen (4-6 à 8 uren per dag). Bij sommige firma’s bestaat enkel een klein percentage van het aanbod aan professionele hogedrukreinigers uit krukaspompen. Bij Zaman bevatten alle hogedrukreinigers voor industrieel gebruik een krukaspomp.

 

Toerental van de motor

Hoe hoger het toerental van de motor, hoe sneller regelmatig gebruik slijtage aan de dichtingen van de pomp kan veroorzaken. Voor beroepsmatig gebruik wordt over het algemeen een 4-polige motor met een toerental van 1400 toeren per minuut aangeraden. Zo wordt overmatige wrijving tussen de dichtingen en de pistons beperkt, wat resulteert in een langere levensduur van de dichtingen van de pomp alsook een verminderde ‘geluidsoverlast’. De kostprijs van deze toestellen ligt echter wat hoger, waardoor er ook semiprofessionele toestellen met een toerental van 2800 toeren per minuut worden aangeboden.

Over het algemeen wordt voor professioneel gebruik een voedingseenheid van 3 x 400V aanbevolen. Occasioneel kiest men voor 1 x 220V. De kleinste professionele hogedrukreiniger start bij een motorvermogen van +/- 3KW.

 

Een hogedrukreiniger voor particulier gebruik

 

Druk en debiet

De zogenaamde ‘normale’ toestellen voor consumenten kennen een druk van 150 bar. Hogedrukreinigers voor consumenten hebben dikwijls een hoge druk en een laag waterdebiet. Het debiet wordt dikwijls dusdanig verminderd om de werkdruk zo hoog mogelijk te houden. Om behoorlijk te kunnen werken vereist een consumentenversie een waterdebiet van minstens 500l/uur.

Wederom dient u af te gaan op de gebruikstoepassing.

 

Type en levensduur pomp

Hogedrukreinigers voor consumenten zijn meestal uitgerust met een axiale pomp. De productiekosten van een axiale pomp liggen lager en vormen bijgevolg vaak een evidente keuze voor particulieren. Ze zijn meestal geschikt voor een dagelijks gebruik van 1 tot 2 uur. Wenst u toch een toestel met een grote capaciteit voor dagelijks gebruik, kan u kiezen voor een toestel met een krukaspomp.

 

Toerental van de motor

Consumentenversies bevatten meestal 2-polige motoren met een toerental van 2800 toeren per minuut. De goedkoopste versies gebruiken een koolborstelmotor met toerentallen van ongeveer 10 000 toeren per minuut. De voedingseenheid is steeds 1 x 220V en het maximaal motorvermogen benadert 3KW.

Op zoek naar een versie voor (semi)professioneel gebruik? Onze PRO Line M250 11/160 bestaat uit een 4-polige motor met krukaspomp met een toerental van 1400 t/min.

 

De onderdelen van uw hogedrukreiniger bepalen de prijs

Budgetvriendelijkheid, vanzelfsprekend één van de doelen die verkopers wensen te behalen. Over het algemeen geldt echter de volgende regel: hoe goedkoper de onderdelen van een hogedrukreiniger, hoe bedenkelijker de kwaliteit van deze onderdelen. De vereiste kwaliteit is weliswaar afhankelijk van de toepassing die u voor ogen heeft.

Niet enkel de kwaliteit en levensduur van de pomp en motor zijn van belang, ook het pomphuis en toebehoren (zoals slangen en lansen) dienen van degelijke kwaliteit te zijn.

Voorbeeld: Een pomphuis van een hogedrukreiniger kan bestaan uit messing, aluminium of zelfs kunststof. Een messing pomphuis bevordert de levensduur van het toestel, terwijl een aluminium pomphuis corrosieproblemen met zich mee kan brengen.
Voorbeeld: Er bestaan pistons met keramische coating, alsook volkeramische en metalen versies. De volkeramische piston kent de langste levensduur.

 

Werking hogedrukreinigers

Het water wordt door een motor aangedreven pomp gevoerd. Deze, alsook de lans en de lansopening bepalen de druk waaronder het water de lans verlaat.

 

Vergelijking hogedrukreinigers en toepassingen

De boodschap is dus: houd bij uw keuze rekening met de gebruikstoepassing die u voor ogen heeft. Deze bepaalt namelijk de kenmerken (debiet, druk, warmte, werksnelheid,…), alsook de vereiste kwaliteit van de materialen.

Wilt u tweecomponentenverf verwijderen of olievlekken uit uw oprit wegwerken?
Wilt u uw gevel of grote apparatuur reinigen?

Onze medewerkers voorzien u graag meer informatie over welk toestel past bij uw gebruikersdoelen.